Biohiilen ominaisuuksiin merkittävimmät vaikuttajat ovat biomassan laatu, pyrolysointiprosessin lämpötila ja aika sekä biohiilen jälkikäsittely. Näiden tekijöiden muutoksilla, voidaan biohiilen ominaisuuksia säätää käyttötarkoitukseen sopivaksi, esim. hiili murskataan haluttuun raekokoon.
Biohiiltä voidaan käyttää sellaisenaan esim. maan parannukseen, kuivikkeisiin ja kompostointiin. Biohiiltä voidaan lisäksi käyttää ladattuna ravinneliuoksella esim. puutarhoissa, kasvimailla ja viljelyssä.
Biohiilelle ollaan kehittämässä Suomalaista laatujärjestelmää, jonka mukaan biohiilen käyttökohteet tullaan määrittelemään.
Laatuun voidaan vaikuttaa biomassan valinnalla ja pyrolyysiprosessia säätämällä. Lämpötilaa ja pyrolysointiaikaa vaihtamalla hiilen ominaisuuksia voidaan muokata
Biohiili murskataan haluttuun raekokoon käyttötarkoituksesta riippuen.
Biohiili voidaan lisätä kasvualustaan sellaisenaan tai ravinteilla ladattuna.
Tarvittava biohiilen määrä riippuu monista asioista, joista tärkeimpänä biohillen haluttu käyttötarkoitus Yleisesti voidaan ajatella näin:
mikäli biohiili sekoitetaan koko kasvualustaan, on sen määrä 5% kasvualustasta
mikäli biohiili lisätään vain juuristoalueelle taimi-istutuksessa, käytetään biohiiltä 5% istutuskuopan tilavuudesta
Sekoittaminen koko kasvualustaan
Sekoita biohiili koko kasvualustaan, kun haluat parantaa kasvualustan kuohkeutta, ilmavuutta ja mikrobitoimintaa. Biohiili toimii kasvualustassa vesi-ja ravinnevarastona, sekä puhdistaa maaperää sitoen haitallisia aineita.
Sekoittaminen kasvualustan ylimpiin kerroksiin
Sekoita biohiili kasvualustaan ylimpiin kerroksiin silloin, kun teet uusia siemenkylvöjä, kuten uutta nurmikkoa.
Lisääminen kasvien juurille
Sekoita ravinneliuoksella ladattu biohiili kasvien juuriston lähelle silloin, kun kasvu on nopeaa ja paljon voimaa vaativaa, esim. kesäkukat ja kasvimaa. Myös puiden ja pensaiden taimi-istutuksessa saat parhaan hyödyn lisäämällä biohiilen taimen juuristolle, jolloin taimella on pitkäaikainen vesi-ja ravinnevarasto käytettävissään. Jos haluat lisätä biohiiltä jo kasvavalle puulle tai pensaalle, kaiva juuriston lähelle kuoppa, johon laitat biohiilen ja peitä se kasvualustalla. Kasvin juuristo hakeutuu kohti biohiiltä, saaden siitä vesi-ja ravinnevaraston käyttöönsä.
Biohiiltä lisätään kompostoriin kerroksittain aina kompostimassaa lisättäessä 5-10% massan määrästä.
Biohiili ei ole itsessään lannoite, vaan se voidaan ladata ravinteilla ennen käyttöä, jos sitä halutaan käyttää vahvistamaan kasvua. Kotikäytössä lataamisen voi tehdä esim. sekoittamalla biohiilen kompostiin, jolloin se parantaa kompostin toimintaa ja imee samalla itseensä nesteitä ja ravinteita. Biohiilen voi ladata myös liottamalla sitä esim. kukkalannoitteessa, jonka jälkeen latautunut biohiili sekoitetaan kasvualustaan. Ladattu biohiili toimii ravinne- ja vesivarastona kasveille.
1.Valitse haluamasi ravinne
2.Sekoita biohiili ravinteeseen. Mikäli ravinne ei ole nestemäinen, lisää vettä.
3.Anna biohiilen latautua ravinneliouksessa vähintään 24h ja sekoita välillä.
4.Käytä kasvualustassa
Kuinka paljon lannoitetta? Kuinka paljon biohiiltä?
Lataamaton biohiili sitoo maaperästä ravinteita ja kosteutta erityisesti alkuvaiheessa. Tämä voi vaikuttaa kasvien kasvuun ja tulee huomioida, kun sitä käytetään viljelytarkoituksessa.
Mikäli Amacee-biohiililaitoksen tuotannostanne jää ylimääräistä biohiiltä, tislettä tai tervaa, on SoilCare Oy kiinnostunut ostamaan tuotteet omaan käyttöönsä. Mikäli kiinnostuit mahdollisuudesta, ota yhteyttä yritysmyyntiimme.
Yritysmyynti